dilluns, 4 de març del 2024


"El treball d'en Requena"

L'any 1982, dins de la col·lecció "Quaderns d'introducció a la naturalesa" editats per l'ajuntament d'Igualada, Emili Requena i Miret publica "Papallones de la comarca d'Anoia".

En aquest petit quadern de 40 pàgines trobem, bàsicament, el llistat de les 109 espècies de papallones diürnes que l'autor va poder identificar a la comarca, amb un petit text sobre la seva identificació, època de vol o estatus.

Però també trobem quelcom més: trobem l'esforç de centenars d'hores de recerca i centenars de quilòmetres recorreguts, visitant desenes de racons amagats de l'Anoia. Si no, no seria possible aquesta quantitat d'espècies detectades, algunes de les quals molt rares o trobades només a un lloc en concret. I també trobem l'amor i dedicació amb el que l'autor exposa el resultat de la seva recerca en aquest quadern, amb 85 espècies dibuixades per ell mateix i la resta il·lustrades amb fotografies.

Realitzant una revisió critica de les dades, amb la informació de que es disposa al 2024, trobem que les cites de Agrodiaetus fabressei han de ser, en realitat, Polyommatus ripartii i que potser, les cites de Pyrgus serratulae poden correspondre a Pyrgus amoricanus.

També som conscients que algunes de les papallones que es citen en aquest treball potser s'han extingit a la nostre comarca en l'actualitat, ja que algunes estan a punt de fer-ho a Catalunya com  Zegris eupheme o Melanargia ines, i d'altres pateixen importants regressions locals com el cas de Coenonympha pamphilus que en Requena cita com abundant fa 40 anys i que nosaltres encara no hem observat.

Amb tot un excel·lent treball que ens dona una imatge molt acurada de les poblacions de papallones de l'Anoia a finals dels 70 i primers dels 80, que si aconseguim ara, 45 anys després, fer un esforç similar podrem veure, si més no de manera general, l'evolució de les diferents espècies en aquests darrers anys.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada