dimecres, 6 de març del 2024

 EL CBMS A L'ANOIA

El CBMS " Catalan Butterfly Monitoring Scheme" és un projecte de seguiment de les poblacions de papallones diürnes que consisteix en fixar uns itineraris i visitar-los periòdicament al llarg dels anys amb la finalitat de tenir una valuosa informació, recollida metòdicament, sobre les poblacions d'aquests insectes, amb la qual cosa es poden extreure nombroses conclusions sobre abundància, evolució de poblacions i d'altres, i utilitzar-los com a bioindicadors per detectar canvis locals o generals en el medi.

A l'Anoia existeixen 4 itineraris del CBMS, 3 en actiu i 1 d'inactiu i son els següents:

1- Conca d'Òdena, al municipi d'Òdena. Es mostreja des del 2017 per en J.M. Sesma, que, en total, ha pogut identificar 69 espècies de papallones. A destacar, a part del nombre elevat d'espècies, la presència gairebé regular de Coure verdet (Tomares ballus).

2- La Manresana, al terme dels Prats de Rei i mostrejat per en Quim Muñoz des del 2018 i on podem destacar una important població de Damer de la blenera (Melitaea trivia) entre les 64 espècies detectades.

3- La Tossa de Montbui, a Santa Margarida de Montbui, actiu des del 2022 i portat també per en Quim Muñoz, amb 48 especies censades fins la data.

4- Els Quatre vents, al municipi del Bruc. Itinerari inactiu que es va prospectar entre els anys 2015 i 2018 per en Quim Muñoz i on es van poder observar 55 espècies, amb la presència puntual de les dues papallones anteriorment destacades.

Si cliqueu damunt dels enllaços que hem afegit accedireu directament a tota la informació d'aquests itineraris penjada a la pàgina del CBMS, seguiment que enguany compleix 30 anys!!. 

Felicitats i per molts anys!

Damer de la Blenera a la Manresana, foto d'en Daniel González



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada